
Kanal tedavisi, dişin hastalık durumuna göre 1 veya daha fazla seans sürebilir. Tedaviye başlandığında ilk olarak dişin sinirleri canlıysa anestezi yapılır. Diş canlı değil ise hasta hiçbir ağrı yada hassasiyet hissetmeyeceği için anestezi yapılmaksızın kanal tedavisi yapılır. Daha sonra dişin ağız içinde görünen kısmındaki çürük temizlenip, kanallara ulaşılır. Hastalıklı diş pulpası çıkarılır ve kanal aletleri ile kök ucuna kadar ulaşılır. Kanal tedavisinde en önemli nokta tedavinin kök ucuna kadar yapılmasıdır. Kök ucunu doğru saptamak ve dişin boyunu tam olarak ölçmek için apeks locater (kök ucunu bulucu) denen aletler den yararlanılır. Kök kanalları genişletilir, şekillendirilir, dezenfektan solüsyonlarla yıkanır. Günümüzde kanal içi sterilizasyonda lazer de kullanılmaktadır. Ca(HO)2 gibi kanal içi medikamentler seans aralarında bakterilere karşı kök kanalı içerisinde kullanılır. Kök kanalları en son olarak kanal dolgu maddeleri ile sıkıca, sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Bitiş röntgen filmi çekilerek tedavi tamamlanır.
Apikal daralma, kök kanal sisteminin en dar noktasıdır. Kanal tedavisi yapılırken dişin pulpası bu apikal daralma noktasından koparılır. Dolayısıyla pulpa koparıldığında en az yara yüzeyi bırakıldığı için iyileşme potansiyeli en yüksektir. 1-2 mm apikal daralmanın ötesinde elde edilen yanlış çalışma boyu, kanalların hatalı genişletilmesine, dolayısıyla taşkın dolguya, post operatif ağrıya ve hatta iyileşme gecikmesine ya da iyileşmenin engellenmesine ve kök ucu iltihabının oluşmasına sebep olacaktır.
Apikal daralmanın gerisinde kalan yanlış kısa çalışma uzunluğu ise nekrotik dokuların temizlenmeden apikalde kalmasına dolayısıyla benzer olayların gelişmesine neden olacaktır. Çalışma uzunluğu tespit etme de elektronik yöntem gün geçtikçe daha fazla kabul gören bir yöntem olarak kanal tedavilerinde kullanılmaktadır.
Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla dişler ağızda hayat boyu kullanılabilir hale gelir. Endodonti, dişin çekilmeyip, enfeksiyonun tedavi edilmesi açısından düşünüldüğünde koruyucu diş hekimliğinde çok önemlidir.